ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР: «ПОКИНЬ САНИ — БЕРИ ВІЗ»

Дата: 30.03.2023 11:25
Кількість переглядів: 53

30 березня у народі відзначають  «Теплого Олексія» — День святого Олексія, чоловіка  Божого,  який жив у IV столітті. Батьки  одружили  його з багатою римлянкою, але Олексій покинув дружину і присвятив своє життя Богові. У місті  Едесса в Сирії 17 років  молився  при  храмі Пресвятої  Богородиці. Діва Марія  з’явилася  паламареві і сповістила, що  Олексій є чоловіком  Божим.

В цей день пасічник  виставить бджоли на пасіку, а  вівсянка засвище свою пісеньку. Перший пташиний спів ранньою весною належить вівсянці. За стародавнім віруванням, саме в день Теплого Олексія  вівсянка вперше співає свою пісню, незважаючи ні на сніги, ні на морози, які ще бувають доволі затяжні. Пісня вівсянки імітується словами так: "Діду, діду, сій ячмінь!", "Кидай сани, бери віз-з-з!.. та й поїдемо в рогіз-з-з!"  Якщо промовити до неї: "Іду в ліс по рогіз, ходи зі мною”, то рік  буде  врожайним на  ягоди та гриби. Хто на Теплого Олексія  почує  вівсянчину пісню, буде весь рік веселий.

         Дуже багато цікавого про це  народне  свято пропонуємо дізнатися з тематичних видань із фондів бібліотеки. Тож  завітайте до книгозбірні за потрібною  та цікавою інформацією.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь