A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

СКОЛІОЗ – КІЛЬКА ПОРАД ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ

Дата: 28.03.2023 09:20
Кількість переглядів: 262

Що таке сколіоз і чому він з'являється?

Сколіоз — це обертання та кривизна хребта до боку. Кут такої кривизни може бути невеликим, великим або середнім. Якщо кут перевищує 10 градусів на рентгені, він автоматично вважається сколіозом. Лікарі можуть використовувати літери «C» і «S», щоб описати криву.

 

Сколіоз може з'явитися у будь-якому віці, але часто утворюється протягом 10-12 років або в підлітковому віці. Хоча сколіоз у немовлят рідкісний, є випадки, коли дитячий сколіоз випливає у віці до 3 років.

 

Найчастіше верхній хребет і нижня частина спини підлягають змінам. Але причини, чому це виникає, поділяються на відомі та невідомий.

 

Види сколіозу з відомими та зрозумілими причинами включають:

  • Вроджений сколіоз: він розвивається, коли умови, присутні при народженні, перешкоджають розвитку кісток та спинномозкової конфігурації.
  • Нервово-м'язовий сколіоз: це відбувається, коли втрата м'язового контролю або чутливості призводить до кривизни хребта.
  • Дегенеративний сколіоз: відноситься до нормального зносу кісток і спинних суглобів, що зустрічається природно з віком.
  • Мезенхімальний або синдромальний сколіоз: коли більш серйозний синдром або стан впливає або обмежує сполучні тканини та суглоби, які стабілізують хребет.

Що стосується незрозумілих причин, це:

  • Дитячий сколіоз: розвивається протягом перших 3-х років життя;
  • Молодіжний сколіоз: вражає людей у віці від 4 до 10 років;
  • Підлітковий сколіоз: це, безумовно, найпоширеніший тип ідіопатичного сколіозу (без явної причини). Відноситься до людей у віці 11-18 років;
  • Сколіоз у дорослих: розвивається, здавалося б спонтанно, без причини.

Деякі дослідження показують, що сколіоз може мати генетичну причину. Наприклад, діти в 50 разів частіше хворіють на це захворювання, якщо обидва батьки страждають ідіопатичним сколіозом. Крім того, успадковуються багато захворювань, які можуть спричинити сколіоз.

Що не лікує сколіоз та порушення постави?

Важливо розуміти, що сколіоз – хронічне захворювання, яке не може «самовилікуватися» або зникнути без лікування. Максимально що можна досягти – це уповільнення прогресування сколіозу або зупинка збільшення кута викривлення.

Більшість батьків вважає, що корекція сколіозу полягає у «випрямленні» хребта у прямому сенсі цього виразу. Цьому доказ – віра батьків у висіння на турніку, масажі та відвідування костоправів. Проте це зовсім не так. Щоб утримувати рівний хребет, потрібен міцний м’язовий корсет і, якщо м’язи не тренувати спеціальним способом, залучати тільки певні з них, - результату не буде!

До речі, дуже часто бачимо фото масажистів, які показують результат до і після «особливого» масажу. Так масаж здатен візуально зменшувати сколіоз, але це на дуже короткий час. М’язи, які спазмовані, врешті повернуть усе до того стану, який був до.

Не викидайте гроші на методи, які  вирішити проблему сколіозу на одинці. Шукайте комплексні та перевірені методики, які не обіцяють результат за декілька відвідувань

Отже, що не лікує сколіоз:

  • Костоправи чи інші агресивні маніпуляції з хребтом.
  • Масаж без ЛФК.
  • Висіння на турніку, коли ноги не дістають підлоги.
  • Плавання .
  • Бальні танці, гімнастика та будь -який інший спорт.
  • Самовільне використання корсетів чи інших ортопедичних виробів.
  • Будь які, навіть професійні відео в Інтернеті, якщо діагностована 2 ступінь сколіозу та вище.

Що лікує сколіоз?

Досвід лікарів- реабілітологів показує, що лікування сколіозу може бути ефективним тільки у комплексному підході під пильним наглядом фахового спеціаліста.

Отже, що лікує сколіоз:

  • Спеціальна лікувальна гімнастика ЛФК по індивідуальній програмі з асиметричними вправами 3-4 рази в тиждень.
  • Лікувальний масаж від професійного масажиста у комплексі.
  • Сеанси остеопатії та прикладної кінезіології у комплексі.
  • Фізіопроцедури у комплексі (біостимуляція, вібротерапія, витяжка хребта, корекція стоп, магнітерапія).
  • Ортопедичні вироби виконані під замовлення для конкретного пацієнта (корсет Шено, ортопедичні устілки).
  • Корекція харчування (вітамінотерапія та відновлення обміну речовин / мікроелементів).
  • Робота з психологом ( бувають випадки, коли сутулість викликана комплексами чи проблемами у школі / родині).
  • Кінезіотейпування у комплексі.
  • Налагодження місця сну та навчання/роботи за спеціальними рекомендаціями.

Чи можна лікувати сколіоз вдома?

Отже, тепер повертаємося до початку, як лікувати сколіоз в домашніх умовах і чи це можливо?

Підсумовуючи, ми розуміємо, що самостійне лікування вдома абсолютно неможливе без консультацій та постійного контроля динаміки процесу.

 

На жаль.

Це стосується прогресуючих підліткових сколіозів та деформацій хребта зі спадковою складовою (коли у батьків серйозні деформації).

Звісно, можна в індивідуальних випадках частково займатися онлайн з тренером (реабілітологом), по індивідуальних відеозаписах, якщо, наприклад, учень живе далеко, проте контроль результату та зміна курсу лікування повинен бути кожних 3 місяці.

 

Запорукою здорової та красивої постави є своєчасна діагностика та контроль стану опорно-рухового апарату у дітей та підлітків особливо. Швидке прогресування сколіозу та кофіозу спостерігається у шкільному віці, через мінімальну кількість фізичного навантаження, незбалансоване харчування, захоплення гаджетами та сидіння за партою у неправильних позах. Усе це в рази множиться у перехідний (пубертатний) період.

Діти, дорослішаючи, миються та одягаються самі – побачити зміни у хребті все важче для батьків. Тому раз на півроку потрібний комплексний огляд.

 

Підготовлено фахівцем (реабілітологом) Комунальної установи «Путивльський інклюзивно-ресурсний центр» Путивльської міської ради Олексієм УДОДОМ  за матеріалами спеціальної літератури.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь