A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЩОДО ДЕРЖАВНИХ АКТІВ

Дата: 17.03.2023 08:31
Кількість переглядів: 244

На численні звернення власників земельних ділянок з питання щодо чинності державних актів на право власності на землю старого зразка, реєстраційний відділ управління «Центр надання адміністративних послуг» повідомляє:

відповідно до ст. 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» власникам сертифікатів на право земельного паю потрібно встигнути оформити право власності на земельну ділянку до 2025 року, оскільки після 1 січня 2025 року невитребувані ділянки будуть визнані безхазяйними й передані в комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Тобто оформлення земельних ділянок до 01 січня 2025 року стосується не витребуваних земельних ділянок, тобто земельних ділянок, частки (паю), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

УВАГА: усім власникам державних актів права власності на землю старого зразка необхідно перевірити свою ділянку на публічній кадастровій карті та отримати кадастровий номер (якщо його немає на державному акті). Проте державні акти старого зразка є чинними й так само є підтвердженням права власності на земельну ділянку.

Державний акт, виданий з 1993 до 2003 року червоного кольору, таким земельним ділянкам раніше міг не присвоюватися кадастровий номер. Для відображення даних земельних ділянок на кадастровій карті та реєстрації права власності необхідно присвоєння кадастрового номера.

Державний акт виданий у період з 2002 до 2008 року зеленого кольору, видавалися з кадастровими номерами, але без проставляння двокрапок.

Державний акт виданий у період з 2009 до 2012 року синього кольору. Усі державні акти залишаються чинними й на сьогодні, але для розпорядження правами щодо земельного ділянки, для укладення будь-яких угод щодо земельної ділянки, необхідно перевірити всю інформацію щодо наявності інформації в державних реєстрах.

Немає точно встановленої дати, до якої люди мають привести свої державні акти у відповідність (присвоїти кадастрові номера), але зробити це необхідно. Бо хоча державний акт про право власності на землю посвідчує право на землю, проте для того щоб укласти угоду про перехід права власності на земельну ділянку (дарування, оренду, а також для спадкування) земельна ділянка повинна пройти державну реєстрацію – тобто отримати кадастровий номер.

Кадастровий номер земельної ділянки — це індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, що не повторюється на всій території України й присвоюється земельній ділянці під час проведення її державної реєстрації та зберігаються за нею протягом усього часу існування такої ділянки й обов’язково вказується в усіх документах, що посвідчують право громадянина володіти та розпоряджатися землею: договорах, витягах, свідоцтвах, повідомленнях і довідках.

У разі, якщо власник земельної ділянки ДОБРОВІЛЬНО вирішить зареєструвати право власності на земельну ділянку по державному акту, тоді йому необхідно звернутися до реєстраційного відділу управління «Центр надання адміністративних послуг», що знаходиться за адресою: вул.Героїв Путивльщини (стара назва Першотравнева), 84, перший поверх, кабінет №5.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь