A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ДОМАШНІ «ЗАКРУТКИ» НА АГРОПРОДОВОЛЬЧОМУ РИНКУ – МОЖНА ПРОДАВАТИ ЧИ НІ?

Дата: 21.02.2023 11:29
Кількість переглядів: 163

Однією з традицій наших господинь є виготовлення домашніх «закруток» на зиму, для родичів, на гостинець, тощо.  Яких тільки домашніх консервів не вміють робить  українки – будь-яка плодо-овочева консервація, грибочки,  консерви з м’яса, риби тощо.  Але все це для власного споживання, не для продажу…

Згідно «Ветеринарно-санітарних правил для ринків»,  що затверджені наказом  Головного державного інспектора ветеринарної медицини України №23 від 04.06.96 пункт 5.15. НА РИНКУ забороняється реалізовувати: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м'яса, риби  (фарш,  котлети, кров'яні та домашні ковбаси, зельци, холодець,   інші)  домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві консерви, виготовлені в домашніх умовах;
В першу чергу це пов’язано з небезпекою для здоров’я людини – ризик отруїтися ботулотоксином. 
Ботулізм – гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.
Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.
Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Однією з умов збереження консервованих продуктів є анаеробне середовище, тобто відсутність повітря.  Але саме воно сприяє активному розмноженню бактерій ботулізму, що виділяють токсин, який визнаний одним з найсильніших отрут на Землі.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, сировина яких була  погано вимита (овочі, ягоди, гриби), неправильно чи недостатньо термічно оброблені, неправильно транспортувались або зберігалися, через погано промитий або стерилізований посуд.
Бактерії гинуть в результаті термічної обробки, але при порушенні технології консервування можуть вижити. Виявити ботулотоксин в домашніх умовах - неможливо, оскільки він не має кольору, смаку та запаху.
❌ Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
роздуті банки;
банки зі здутими кришками;
банки, з яких щось витікає;
нещільно закриті банки;
банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
❌ Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
❌ Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
❌ Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
❌ Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Фото взято з: http://surl.li/ezgcv 

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветерианрної медицини Конотопського районного  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь