A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ВИБІР БЕЗПЕЧНИХ ІГРАШОК ДЛЯ ДІТЕЙ

Дата: 20.01.2023 11:07
Кількість переглядів: 69

        Важливу роль для розвитку дітей відіграють різноманітні іграшки. Дитячі іграшки, які представлені у торговій мережі, повинні не тільки радувати маленьких споживачів, але й бути безпечними у використанні. З метою обмеження надання на ринку України небезпечних іграшок Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 р. №151 затверджений Технічний регламент безпечності іграшок, розроблений на основі Директиви 2009/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 18.06.2009 про безпечність іграшок.

Дія цього Технічного регламенту поширюється на продукцію, що розроблена або призначена для використання у грі дітьми віком до 14 років. Технічний регламент встановлює особливі вимоги до безпечності іграшок та їх обігу на території України. Зокрема, встановлено вимоги до займистості, радіоактивності та гігієни матеріалів, з яких виготовлена іграшка. Також кожна іграшка повинна відповідати певним хімічним властивостям. Маркування виробу повинно зазначати для кого призначена продукція, або призначення за віком дитини. Вимоги Технічного регламенту безпеки іграшок передбачають що іграшки повинні бути безпечними для споживання, не створювати у разі використання небезпеки для життя та здоровя і ризику отримання фізичної травми. Документально це обов’язково повинно  бути  підтверджено декларацією про відповідність іграшки вимогам Технічного регламенту. Відповідність  іграшки до вимог Регламенту підтверджується нанесенням на кожну іграшку або її пакування, інструкцію з експлуатації або інший супровідний документ знаку відповідності технічним регламентам. Якщо на іграшці не знайшли  маркування, то є велика ймовірність того, що ця іграшка є нелегальною. Тому такий товар краще не купувати.

    Таким чином, іграшки тепер мають бути ще безпечнішими для дітей.

Шановні керівники дитячих закладів та батьки, зверніть увагу на вищевикладену інформацію та пам’ятайте, що  неприпустимим для дитячих  навчальних закладів є використання іграшок, якість яких не підтверджено відповідною документацією. Насамперед, йдеться про сертифікат відповідності та висновок Державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Батькі, які піклуються про своїх дітей, при вибору іграшок вимагайте документи про безпечність виробу. Якщо з певних причини немає можливості пересвідчитись у наявності згаданих вище документів, слід звертати увагу на те, що іграшка має супроводжуватися обов’язковими маркувальними даними на етикетці або упаковці (найменування виробника, його реквізити, вікова адресованість). Відсутність цієї інформації, особливо найменування конкретного виробника, - це сигнал тривоги для дорослого, оскільки являє потенційну небезпеку для дитини. Про низьку якість іграшок свідчить неприємний різкий запах, наявність гострих країв, використання неприємних на дотик (липких, жорстких тощо) матеріалів.

Виважений підхід дорослих до вибору іграшок дає змогу захистити дітей від  потенційно шкідливої продукції.

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Конотопського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь