A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ МЕШКАНЦІВ, ЯКІ ВЖИВАЮТЬ ТА ВИКОРИСТОВУЮТЬ У ПОБУТІ ВОДУ ШАХТНИХ КОЛОДЯЗІВ

Дата: 03.01.2023 09:39
Кількість переглядів: 101

Важливою умовою, що забезпечує якість води – є правильна експлуатація колодязя (криниці). Для того, щоб колодязна шахта не стала резервуаром всіляких бактерій і мікроорганізмів періодично повинні проводитися дезінфекція колодязя і його чищення, лабораторний контроль якості питної води.

З метою попередження виникнення можливої шкоди здоров’ю при вживанні води із шахтних колодязів, які були підтоплені ґрунтовими водами під час паводку чи стихійного лиха, або тривалий час не використовувалися рекомендовано тимчасово припинити споживання недоброякісної води до вжиття профілактичних дезінфекційних заходів.

Санацію шахтних колодязів виконують у послідовності:

  • Попередня дезінфекція підводної частини криниці об’ємним способом.
  • Для дезінфекції визначають об’єм води в колодязі в кубічних метрах (площа дзеркала води помножити на висоту стовпа води).
  • Санація підводної частини криниці об’ємним способом проводиться одним із дієвих дезінфекційних засобів, які дозволені до використання Міністерством охорони здоров’я України та внесені у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів
  • Необхідну кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хвилин жердинами чи частим опусканням та підійманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і витримують експозицію згідно з інструкцією виробника. Якщо вода у колодязі холодна (+4°C +6°C) кількість дезінфікуючого препарату збільшують вдвічі.

Очищення криниці.

  • Після дезінфекції об’ємним методом криницю повністю звільняють від води, проводять чистку дна від мулу, бруду. Стінки колодязя чистять механічним способом.
  • Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2. Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.
  • Поверхню стінок зруба криниці дезінфікують дезінфекційним засобом методом зрошення з гідропульта із витримкою експозиції.

Повторна дезінфекція криниці.

  • Після очищення та дезінфекції зрубу і наступного заповнення води, здійснюють повторну дезінфекцію води об’ємним методом протягом 6-8 годин.
  • Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

Лабораторний контроль якості дезінфекції.

Перш ніж вживати питну воду після виконання зазначених вище робіт, зверніться в акредитовану лабораторію для проведення лабораторних досліджень і підтвердження її безпечності та якості.

Вказані вимоги визначені Державними санітарними нормами та правилами  “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН2.2.4-171-10), затвердженими наказом МОЗ України від 12.05.2010 р. №400.

 

Піклуйтеся про своє здоров’я!

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь