A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ІНФОРМАЦІЯ ЗА 12 МІСЯЦІВ 2022 РОКУ

Дата: 23.12.2022 15:22
Кількість переглядів: 172

            На виконання положень ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» щодо інформування громадськості та органів місцевого самоврядування про результати діяльності Конотопської окружної прокуратури, повідомляю наступне.

            Конотопською окружною прокуратурою у поточному році при виконанні покладених Конституцією України і Законом України «Про прокуратуру» функцій вжито додаткових організаційно-практичних заходів з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства і держави.

Зокрема, у 2022 році прокуратурою ініційовано  та проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів району, на якій обговорено стан протидії злочинності та корупції, розроблено комплекс невідкладних заходів щодо посилення ефективності цієї діяльності.

За звітний період  на території району обліковано 4081 кримінальних правопорушень, з них  особливо тяжких – 153, тяжких – 535.

Значна кількість змін у структурі злочинності обумовлена воєнним станом та віднесенням до більш  тяжких злочинів, вчинених у період воєнного стану.

Серйозним викликом для діяльності правоохоронних органів стала необхідність здійснення розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із збройною агресією РФ.

Так у провадженні органів поліції перебувало 89 таких кримінальних правопорушень. Із них: 74 – за ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни), 5 - за ст. 110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 5 - за ст. 111-1 КК України (Колабораційна діяльність), 2 – за  ст. 436-1 КК України (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів),  3 – за ст. 436-2 КК України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

У 13 кримінальних провадженнях направлено обвинувальні акти до суду: 3 – за ч. 1 ст. 111-1 КК України, 1- за ч. 4 ст. 111-1 КК України, 6- за ч. 1 ст. 436 КК України, 3- за ч. 2 ст. 436 КК України.

Конотопською окружною прокуратурою систематично проводиться вивчення стану дотримання органами досудового розслідування піднаглядними органами Національної поліції вимог Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК). Під час проведення розслідування у кримінальних провадженнях.

Зокрема, за результатами вказаної роботи окружною прокуратурою на адресу ГУНП в Сумській області спрямовано 18 листів про ініціювання питання щодо проведення службових перевірок відносно слідчих та дізнавачів Конотопського РВП ГУНП в Сумській області, в діях яких вбачалося порушення вимог КПК під час проведення досудового розслідування.

            Завдяки чіткій позиції Конотопської окружної прокуратури щодо реалізації конституційного  принципу невідворотності кримінальної відповідальності за 11 місяців 2022 року до суду скеровано матеріали щодо 381 кримінальних правопорушень.

            Продовжується робота зі здійснення економічних інтересів держави.

            Так, за звітний період окружною прокуратурою заявлено 12 позовів на суму 392306 тис. грн. На даний час задоволено 16 позовних заяв на 679458 тис. грн. У зв’язку з добровільним виконанням позовних вимог закрито 4 справи на суму 49102 тис. грн. Реально виконано судових рішень на суму 378693 тис. грн.

Вжиття низки організаційно-практичних заходів також сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів поліції, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування  на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених та інші факти нехтування законом.

Зокрема, на даному напрямку прокурорського нагляду упродовж 2022 року Конотопською окружною прокуратурою проведено перевірки з питань здійснення нагляду за додержанням законів  при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, за результатами яких внесено 52 документи реагування, притягнуто до відповідальності 16 осіб.

На виконання положень чинного законодавства України про звернення громадян Конотопською окружною прокуратурою у 2022 році розглянуто 161 звернень громадян, при цьому 107- направлено до інших відомств.

Конотопською окружною прокуратурою й надалі вживатимуться заходи, спрямовані на удосконалення та підвищення ефективності роботи для забезпечення законності та території Конотопського району, реального усунення порушень, поновлення прав громадян та захисту економічних інтересів держави.

 

Керівник

Конотопської окружної прокуратури                                       Олександр КОВТУН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь