A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЧИ ПОТРІБНО НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧУВАТИ ДОГОВІР НАЙМУ ЖИТЛА (ОРЕНДУ)

Дата: 17.11.2022 15:29
Кількість переглядів: 156

Оренда житлових приміщень в Україні нині особливо актуальна, адже у час війни внутрішньо переміщені особи вимушені винаймати помешкання там, де безпечніше. Під час оформлення договору найму житла у сторін нерідко виникає питання, чи потрібне нотаріальне посвідчення такого правочину?

Найм (оренда) житла регулюється главою 59 Цивільного кодексу України.

За договором найму (оренди) житла одна сторона – власник житла (наймодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Згідно з ч. 1 статті 811 Цивільного кодексу України договір оренди житла укладається у письмовій формі. Водночас, як зазначено у ч. 4 статті 209 Цивільного кодексу, правочин на вимогу однієї із сторін може бути завірений нотаріально.

Договір найму житла укладається на термін, встановлений договором. Якщо у договорі термін не вказаний, вважається, що він укладений на п’ять років.

У договорі найму житла мають бути прописані істотні умови, необхідні для такого роду договорів:

- предмет договору (будинок або квартира із зазначенням конкретної адреси);

- термін дії договору;

- оплата.

Бажано передбачити й інші умови, наприклад, вказати права та обов’язки сторін, порядок розірвання договору. В іншому випадку до неврегульованих сторонами нюансів договору будуть застосовуватися загальні положення Цивільного кодексу України.

У деяких випадках нотаріальне посвідчення договорів є обов’язковим, це стосується договору оренди житла з викупом (ч. 2 статті 811 ЦК України). Така угода передбачає, що одна сторона – підприємство-орендодавець передає другій стороні – фізичній особі (особі-орендарю) житло за плату на довготривалий (до 30 років) строк, після закінчення якого або достроково, за умови повної сплати орендних платежів, житло переходить у власність орендаря.

Варто знати, що плата, отримана в результаті здачі житла в оренду, є доходом фізичної особи і підлягає оподаткуванню. Згідно зі статтею 170 Податкового кодексу України у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь