ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ДО УВАГИ ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЇ

Дата: 27.10.2022 14:09
Кількість переглядів: 268

Урядом внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій.

1. Яким чином буде здійснюватися призначення та виплата житлових субсидій в опалювальному періоді 2022- 2023 років?

Призначення житлових субсидій здійснюється

до 30 листопада 2022 року включно управлінням соціального захисту населення;

починаючи з 1 грудня 2022 року, - органами Пенсійного фонду України.

Справи про одержувачів житлових субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива й скрапленого газу, накопичених за останні п’ять років згідно з актами приймання-передачі передаються управліннями соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України.

Управління соціального захисту населення здійснює призначення житлової субсидії на опалювальний період 2022 – 2023 років самостійно без звернення громадян для домогосподарств, які отримували житлову субсидію в попередньому періоді.

Якщо в домогосподарстві відбулися зміни (зміна кількості зареєстрованих або фактично проживаючих осіб, зміні переліку отримуваних послуг, зміна виконавця комунальних послуг тощо), призначення житлової субсидії на наступний строк здійснюється після подання нових заяви та декларації.

2. Як можна подати заяву для призначення житлових субсидій?

Заяви з необхідними документами приймаються уповноваженими посадовими особами центру надання адміністративних послуг виключно з формуванням електронної справи, які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження уповноваженому органу.

Заяви про призначення та надання житлової субсидії з необхідними документами приймаються від громадян управліннями соціального захисту населення - до 30 листопада 2022 р. в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія) або можуть бути надіслані поштою.

Органами Пенсійного фонду України, починаючи з 1 грудня 2022 р., у тому числі в разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія).

3. Які документи необхідні для призначення житлової субсидії?

Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи - за фактичним місцем проживання):

заяву;

декларацію;

довідки про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо й відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом управління соціального захисту населення. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою, до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;

копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);

договір наймання (оренди) житла (у разі наявності);

інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби).

4. Чи потрібно подавати новий комплект документів, якщо в складі домогосподарства є особи, які зареєстровані, але фактично проживають за іншою адресою?

Ні, не потрібно. Призначення житлової субсидії на наступний період передбачено без звернення громадян.

5. Чи мають право на отримання субсидії особи, які під час воєнного стану виїхали за кордон?

Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:

- такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів. До 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами, а також дні перебування за кордоном - протягом періоду воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення або скасування. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб в період перебування їх за кордоном не розраховуються.

6. Чи можна отримати субсидію, якщо працездатна особа втратила роботу під час воєнного стану?

Якщо в період воєнного стану в Україні громадянина звільнено з роботи або в цей період він втратив роботу, зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний і йому призначено допомогу по безробіттю, до його середньомісячного сукупного доходу враховується не сума отриманої заробітної плати, а розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь