A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО БЕЗПЕКУ, ВІДВІДУЮЧИ ПЕРУКАРНЮ ЧИ САЛОН КРАСИ

Дата: 21.09.2022 14:05
Кількість переглядів: 278

Перукарні чи салони краси пропонують широкий спектр перукарських, косметологічних та інших послуг: стрижки (жіночі, чоловічі, дитячі); гоління і стрижка борід та вусів; фарбування, мелірування, колорування волосся, ламінування; хімічна і біо-завивка; манікюр і педикюр; художнє оформлення нігтів; акрилове і гелеве нарощування; парафінотерапія рук і ніг; косметичні послуги і послуги візажиста; SPA-процедури та багато іншого.

Та всі ці послуги повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров’я, бо окремі прирівнюються до медичних маніпуляцій. Неякісно проведені послуги недобросовісними працівниками індустрії краси є потенційною небезпекою щодо ризику зараження стафілококовими, стрептококовими, грибковими інфекціями, гепатитами В та С, ВІЛ, лишаєм, герпесом і іншими захворюваннями. Так, приміром, в перукарні стафілокок та стрептокок можна «підхопити» після розчісування інфікованим гребінцем, гоління, якщо на шкірі голови чи обличчя є мікротравми. Зараження відбувається через порушення цілісності шкірного покриву і має наступні наслідки - гнійники, менінгіт, запалення легенів, сепсис. Грибкові захворювання можна підхопити в тому числі і у манікюрному, педікюрному кабінетах. Бородавки – це вірусне захворювання, вірус може проникати через ранки і подряпини, а в манікюрному кабінеті причиною зараження може стати недостатньо ретельно оброблений інструмент. Коростяний кліщ викликає у носія шкірний висип і сильний свербіж. Як і педикульозом, коростою можна заразитися через предмети загального користування (рушники або гребінці). І, мабуть, найстрашніше, що через травми шкіри та контакт з інфікованою кров’ю, в організм можуть проникнути такі інфекції  як гепатит B і C, ВІЛ, венеричні захворювання (сифіліс і ін.).

           При експлуатації перукарень чи салонів краси керівники та персонал повинні чітко дотримуватися гігієнічних та санітарно-протиепідемічних вимог.

           Заразитись можуть і майстри, і клієнти. Кожному майстру необхідно обов’язково пам’ятати, що, на превеликий жаль, клієнти можуть бути безсимптомними носіями збудників різних інфекцій. Тому, щоб не заразити когось і не заразитись самому, при проведенні процедур (особливо манікюру, педикюру і т.і.) необхідно суворо дотримуватися запобіжних заходів та правил особистої гігієни (користуватися гумовими чи поліетиленовими рукавичками, антисептичними розчинами, захисними мазями та кремами для рук, ін.), регулярно проходити періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.

           Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій (всі види щипців для нігтів і шкіри, бори і фрези для обробки мозолів, загрубілої шкіри, нігтьової виїмки, алмазні шліфувальні камені, ножиці, кусачки, манікюрний інструмент, призначений для обробки шкіри навколо нігтів і їх внутрішньої поверхні) – це потенційно небезпечний фактор передачі, тому що достатня інфікуюча доза дуже мала, а час знаходження на предметах побуту великий. Для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Щоб запобігти зараженню протерти інструмент просто спиртом чи перекисом водню недостатньо – а так часто роблять працівники багатьох салонів. За санітарними вимогами інструмент багаторазового використання має проходити декілька етапів стерилізації.

           Спочатку проводиться дезінфекція, далі механічна очистка (промивання за допомогою спеціальної щітки під проточною водою) і власне стерилізація. Для проведення стерилізаційної обробки в перукарні допускається використання стерилізаторів, працюючих за методом ультрафіолетової, термічної, ультразвукової або комбінованої стерилізації, а також засобів, призначених для стерилізації інструментарію. Допускається застосування стерилізаторів, що мають сертифікат відповідності і дозволені до застосування Міністерством охорони здоров’я України. Стерилізація проводиться згідно з інструкцією по використанню, затвердженою МОЗ України. Стерилізувати інструменти варто, наприклад, у сухожаровій шафі, в якій при температурі близько 180 град.С знищуються хвороботворні мікроорганізми протягом 40-60 хвилин. Або це може бути автоклав, який також належним чином забезпечує обробку, до того ж, в ньому не так швидко затуплюється інструмент. Після цих процедур дезінфікований інструмент кладуть в спеціальний ультрафіолетовий стерилізатор, де інструмент зберігається, тобто підтримується чистота інструменту, який піддавався ретельній обробці. Стерилізації підлягають: ножиці, інструменти і предмети з пластичних мас (щітки, гребені),  інструменти для манікюру, ріжуча частина електричних машинок, затискачі і бігуді, всі змінні насадки і ін.

           У майстра манікюру (перукаря) має бути 2–3 набори інструментів. Перш ніж сісти за робочий стіл майстер манікюру має обробити його антисептичним засобом, ваші руки – спеціальним антисептиком для шкіри, помити та продезінфікувати власні руки.

          На сьогодні відповідальність за дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму покладається на керівників перукарень та салонів краси. Візуально неможливо оцінити роботу стерилізаторів, їх ефективність можна лише підтвердити лабораторними дослідженнями (взяттям змивів з робочих інструментів, обладнання тощо). Такі дослідження проводять лише спеціалізовані лабораторії, які акредитовані належним чином.

          Всім, хто користується  послугами косметологів та перукарів, необхідно самим звертати особливу увагу на якість та безпеку обслуговування. Ось короткий перелік питань, про які необхідно пам'ятати при відвідуванні салонів краси:  коли вибираєте салон, обов’язково зверніть увагу на манікюрний кабінет: він повинен бути чистим, як операційний кабінет.  Подивіться, як виглядає майстер, адже цій людині ви довіряєте не тільки красу, але і своє здоров'я. Забороняється обслуговування клієнтів з відкритими ранами і мікротравмами, зі змінами шкірного покриву, нігтів і волосся.  Якщо майстер замість проведення повноцінної обробки протирає інструменти спиртом - йдіть відразу, не ризикуйте. Попросіть показати і розповісти, як відбувається обробка (дезінфекція) інструменту, з'ясуйте, як зберігаються вже оброблені інструменти. Для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Після обслуговування кожного клієнта повинна проводитися дезінфекція відпрацьованого інструментарію, використані серветки та інструменти повинні бути прибрані до того, як ви сядете до майстра, а робочий стіл, ванночка для рук, ванна для педикюру повинні бути вимиті до вашого приходу.  Одноразові інструменти повинні бути використані тільки один раз.  Найпростіші пристосування для манікюру можна придбати в спеціалізованому магазині.          

Не будьте байдужими до власного здоров’я. Запобігти інфекціям легше, ніж їх лікувати!

 Путивльський відділ державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Конотопського управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь