A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ

Дата: 17.08.2022 13:44
Кількість переглядів: 125

Сказ - одне найбільш небезпечних зооантропонозів за даними ВООЗ та МЕБ.

Протягом останніх років в Україні реєструються поодинокі випадки захворювань на сказ серед людей, виникнення яких було пов'язане з несвоєчасним зверненням потерпілих від укусів тваринами по медичну допомогу.

За останні 11 років епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ в Сумській області залишається нестійкою (в останнє випадок сказу був зареєстрований у 2011році).

Серед тварин які нападали на людей, провідну роль в Сумській області відіграють собаки і коти. За 2021р. нанесені укуси /заслинювання собаками - 1232 особам, в т.ч. безпритульними - 422, за 2020р. напади на людей собаками - 1255 осіб ,в т.ч. безпритульними - 459, за 6 міс. 2022р напади на людей собаками – 607 осіб, в т.ч. безпритульними -204.

Відсоток не щеплених домашніх собак, які нанесли укуси/заслинення постраждалим: за 2021р.-65%, за 6 міс. 2022 р. - 59%. Низький рівень вакцинаціїї серед домашніх собак збільшує ризик зараження їх при контакті з бродячими та дикими тваринами.

Причинами збереження ризику та захворюваності на сказ людей є порушення правил утримання домашніх тварин, обумовлена низькою відповідальністю їх власників (відмови від щеплень тварин). Щеплений собака/кіт, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.

Ускладнює епізоотичну ситуацію велика кількість в населених пунктах бродячих тварин, військова агресія рф щодо України ще більше ускладнила дану ситуацію, бо люди покидаючи свої домівки часто залишають своїх домашніх улюбленців на призволяще і вони поповлюють лави безпритульниз тварин. Викликає також занепокоєння незадовільне утримання домашніх тварин, які в деяких випадках можуть збільшити прошарок безпритульних.

Путивльський відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує, аби захистити себе і оточуючих від сказу, слід дотримуватись кілька правил:

- необхідно дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, котів) і щорічно в обов'язковому порядку приводити своїх улюбленців до свого ветеринарного лікаря для проведення профілактичних щеплень проти сказу;

- у випадках змін в поведінці домашньої тварини, отримання ним ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин необхідно обов'язково звернутися до ветеринарного фахівця для встановлення спостереження або з'ясування причини смерті тварини;

- слід нагадати дитині про необхідність інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, нанесених тваринами;

- не слід позбавлятися від тварини, які покусали або подряпали людину. По можливості за нею має бути встановлено десятиденне спостереження;

- при появі диких тварин на особистих подвір'ях, на території населених пунктів потрібно прийняти всі запобіжні заходи і забезпечення безпеки себе і ваших близьких, оскільки здорові дикі тварини, як правило, уникають зустрічі з людиною.

Нагадуємо що сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Захворювання характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Людина або тварина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча!

Надія Люшина, начальник Путивльського відділу безпечності харчових продуктв та ветеринарної медицини Конотопського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото взято: https://cutt.ly/FXlEef6


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь