A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ВІДДІЛ ЗЕМЛЕВПОРЯДКУВАННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ПУТИВЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЗВЕРТАЄ УВАГУ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ ТА ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧІВ

Дата: 16.06.2022 16:34
Кількість переглядів: 226

Плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) є одним із значущих джерел наповнення доходної частини місцевих бюджетів територіальних громад. Частка платежів за землекористування перевищує 15,5 відсотків запланованої на 2022 рік доходної частини загального фонду місцевих бюджетів.

У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, з метою підтримання вітчизняних платників податків, державою були надані певні преференції щодо нарахування та сплати податкових зобов'язань. Зокрема, Законом України від 15.03.2022 № 2120-IX пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України був доповнений підпунктом 69.14. Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України. На даний час перелік таких територій Кабінетом Міністрів України не сформований.

Таким чином, подання платниками плати за землю уточнюючих декларацій, що скасовують податкові зобов’язання з плати за землю за березень-грудень 2022 року, є передчасним, невиконання податкового обов’язку зі своєчасної сплати сум плати за землю, є порушенням податкового законодавства України. У разі несплати землекористувачами до 31 липня 2022 року податкових зобов'язань з плати за землю за лютий-червень 2022 року, податкові органи вимушені будуть застосовувати до порушників податкового законодавства штрафні (фінансові) санкції, передбачені статтею 124 Податкового кодексу України за порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов'язання.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь