A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЗАХИСТИ СЕБЕ – ПРАЦЮЙ ЛЕГАЛЬНО!

Дата: 18.06.2021 14:05
Кількість переглядів: 168

У боротьбі із тіньовою економікою перед державою постає одне із першочергових завдань - легалізація заробітної плати.  Роботодавець, виплачуючи зарплату у «конверті», ухиляється від сплати податків. А це значить, що він безсоромно обкрадає бюджет держави, позбавляючи людей похилого віку пенсій, хворих – лікарняних, а безробітних – грошової допомоги.

 Держава захищає інтереси громадян-робітників і протидіє непорядним роботодавцям. Тому, одними із найбільш вагомих фінансових санкцій для бізнесу діють штрафи за порушення трудового законодавства. Фінансова відповідальність (фінансові санкції), встановлена ст. 265 Кодексу законів про працю України, а її сума залежить від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення правопорушення.

 Головне управління ДПС у Сумській області нагадує роботодавцям, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена наступна відповідальність:

 - за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємство, фізична особа-підприємець, платник єдиного податку на І-ІІІ групі оподаткування отримає попередження;

 - підприємство/підприємець на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року – це 60 тис гривень);

 - за повторне порушення передбачено відповідальність 30 мінімальних заробітних плат (180 тис гривень відповідно).

 Найманцю слід зрозуміти, що його трудова захищеність залежить не тільки від роботодавця, а й власно від нього самого. Адже укладення трудового договору  в правовому полі є гарантом прав самого робітника. Крім того, офіційне працевлаштування та отримання легальних доходів гарантує реалізацію прав працівника на оплату листів непрацездатності, оплачувані відпустки, отримання допомоги по безробіттю, пенсійне забезпечення тощо.

Також нагадуємо роботодавцям про обов’язок надсилання Повідомлень про прийняття працівників на роботу до податкових органів за місцем обліку їх, як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Форма Повідомлення затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413.

І головне, Повідомлення має бути надіслане на адресу податкового органу до початку роботи найманого працівника.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь