A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЧИМ ЗАЙНЯТИ ДІТЕЙ ВДОМА НА КАРАНТИНІ: ПОРАДИ ВІД ВЧИТЕЛЯ-ДЕФЕКТОЛОГА

Дата: 22.02.2021 13:41
Кількість переглядів: 487

 

Карантин – це не канікули, і до цього потрібно ставитися серйозно. Також потрібно розуміти, що освітній процес не зупинився, адже всі школи перелаштовують його на дистанційний формат.

Якщо старшокласники ще можуть сидіти за підручниками, то змусити навчатися вдома малечу ой як не просто. Саме тому ми вирішили поділитися корисними ресурсами, щоб діти займалися, розважалися та навчалися вдома.

 Разом робіть зарядку

Сидячи вдома на карантині можна більше часу приділити дітям і навчити їх (та й себе) гарним звичкам. Заняття фізичними вправами – одна з них. Тим паче, на час карантину спортивні та фітнес-зали закриті, а діти не відвідують уроки фізкультури. 

Наприклад, такі зарядки – під музику та з піснями – є на каналі “З любовю до дітей”.

Насправді в Мережі можна знайти багато прикладів вправ для занять з дітьми. Є навіть веселі танцювальні вправи для дуже енергійних, як на англомовному ютуб-каналі “GoNoodle | Get Moving”, та спокійніші на “Cosmic Kids Yoga”. Головне – бажання. 

Дивіться ютуб-канал “Цікава наука”

Виявляється, що людське око неабияк еволюціонувало, Цельсій не винаходив шкалу Цельсія, а краплі дощу взагалі є неможливими. Про це та багато іншого можна дізнатися з коротких науково-популярних освітніх відео “Цікава наука”.

Приємність у тому, що всі ролики цього ютуб-каналу перекладені та озвучені українською мовою, а їх там – дуже багато і на різні наукові теми: з фізики, астрономії, біології, географії та математики.

Там можна дізнатися про безсмертні клітини та чому наші тіла старіють, про безсоння і метаболізм, про права людини, темну матерію і звідки беруться нові віруси (актуальна зараз тема). Дізнатися, як діють океанські течії, як утворюються камені в нирках, як їжа впливає на наш мозок… Зрештою – дізнатися у чому ж таки полягає сенс життя (звісно, з наукової точки зору).

Погодьтеся, що вивчати історію з відеороликів “Світова історія і коти”, “Історія очима курки”, “Як туалет змінив історію” та інших, може виявитися дуже цікавим (і не тільки для дітей).

До того ж цей ютуб-канал рекомендують  як освітній ресурс.

3. Вчіть нові слова іноземною мовою

Домовтеся зі своєю дитиною про кількість слів, які будете вивчати за день, і заведіть блокнот, щоб вона  їх записувала. Це можна робити в ігровій формі, приклеюючи стікери з назвами предметів на все, що розташоване у будинку чи квартирі (меблі, іграшки, їжу, посуд та інші предмети побуту), або все, що бачите за вікном.

Також можна вигадати якусь систему бонусів, якщо дитина вивчатиме більшу кількість слів іноземною, ніж було домовлено. Головне – систематично повторювати слова, які вже вивчили раніше.

  4. Вчіть історію України з братами Капрановими

Нещодавно українські письменники Дмитро і Віталій Капранови створили Канал імені Т. Г. Шевченка, де цікаво розповідають про історію нашої країни. Наприклад, з відео “Таємна історія Княгині Ольги” можна дізнатися, що Ольга прославилася не помстою за смерть свого чоловіка, а тим, що стала “матір’ю податкової системи” (хоча цілком могла стати  й першою “хрестителькою”).

Найпопулярнішим з їхніх роликів досі залишається “Історія України за 10 хвилин”, який менше ніж за місяць набрав пів мільйона переглядів.

 5. Влаштуйте “сімейні” 3D-тури музеями України та світу

Якщо хочеться подорожувати, а можливості немає, є Інтернет і 3D-екскурсії в дуже хорошій якості. Можна подорожувати, як Україною, так і закордоном.

Наприклад, компанія “Google” спільно з Міністерством культури України зробили віртуальний тур музеями України просто небаЦе сім автентичних музеїв: народної архітектури та побуту “Шевченківський гай” (Львів), Національний музей народної архітектури та побуту (Ужгород), Мамаєва Слобода (Київ), Резиденція Богдана Хмельницького (Чигирин), Запорізька Січ та інші. Кожен з них становить собою віртуальну подорож де можна перенестися на століття назад і доторкнутися до минулого, познайомившись з українською культурою і побутом.

Можна, наприклад, відвідати Одеський художній музей, директором якого зараз є відомий український художник Олександр Ройтбурд. Походити різними залами, подвір’ям та підземеллями, подивитися на картини та експозиції…Також можна відвідати Музей театрального, музичного та кіномистецтва України,  3D-екскурсію по музею АТО в національному історичному музеї у Дніпрі.

Також у два кліки можна ознайомитися з мистецтвом різних країн світу (з описами експонатів англійською).

– Національний музей природознавства з понад 500 мільйонами екземплярів рослин, тварин, корисних копалин, мінералів, каменів, метеоритів, а також культурних артефактів, створених людиною (Вашингтон, США).
– 
Національний музей жінок у мистецтві, присвячений винятково досягненням жінок у візуальному, виконавському та літературному мистецтві (Вашингтон, США).
– 
Білий Дім (Вашингтон, США).
– 
Національний музей Військово-повітряних сил США – найстаріший і найбільший музей військової авіації у світі, де представлено понад 360 літаків і ракет (в 6 милях на північний схід від Дейтона, штат Огайо).
– 
Версальський палац (Франція).
– Тейт Британія  художній музей у Лондоні з найбільшим у світі зібранням британського мистецтва з 1500 року до наших днів, включно з “Офелією” художника Джона Мілле.
– 
Музей Ван Гога (Амстердам, Нідерланди).
– 
Театр-музей Сальвадора Далі, створений самим художником-сюрреалістом (Фігерас, Іпанія).
– 
Національний музей Кореї  провідний музей корейської історії та мистецтва (Сеул, Південна Корея).
– 
Міжнародна виставка “Art Basel”, де можна переглянути близько 2000 об’єктів сучасного мистецтва (відома перформансом із бананом та скотчем).

Більше  на Google Arts&Culture.

6. Готуйте щось смачненьке разом

 

У попередній підбірці, як провести час вдома цікаво та з користю, ми радили приготувати щось смачненьке.

Зараз у Мережі можна знайти безліч рецептів млинчиків: на воді й на молоці, солоні й солодкі, традиційні й кольорові, з фруктами або какао… За бажання можна приготувати й американські панкейки.

Загалом, приготування будь-чого займає досить тривалий час, але якщо в підрядники залучити малечу, цей час можна провести разом, паралельно обговорюючи цікаві для вас теми.

7. Слухайте казки народів світу, озвучені відомими українцями

Чому кенгуру стрибає, а кіт вмивається по обіді? Коли з’явилось могутнє дерево баобаб, а лис вовку масло показав? Навіщо миші збираються на раду, а бджола рятує гусці життя? Як цап і лис ділили мішок моркви, а курочка врятувала півника? Про все це можна дізнатися з найкращих казок народів світу, які вибрали та озвучили в рамках проєкту “UA:Казки”.

Їх читали: учасник гурту “Dakhabraha” Марко Галаневич, поет і прозаїк Сергій Жадан, актор театру, кіно та дубляжу Євген Малуха (відомий озвучкою Гомера Сімпсона та Альфа), хіп-хоп виконавиця Alyona Alyona, учасниця гурту “YUKO” Юлія Юріна, телеведучий Майкл Щур, ресторатор Євген Клопотенко, Jamala, солістки гурту “Dakh Daughters“, учасниця гурту “Pianoboy” Оля Шурова та інші.

До кожної казки цього проєкту є ілюстрації, які зробили Женя Гайдамака і Маша Фоя. Ці картинки можна завантажити та розмалювати разом з дитиною.

8. Грайте в ігри

 

Окрім різноманітних настільних ігор, всією сім’єю можна зіграти в “Крокодила”, або в “Хто я?” (це розвиває і логіку і артистичні здібності). Можна пригадати ігри, які ви самі любили грати в дитинстві: морський бій, хованки, фанти, “море хвилюється раз”, тепло-холодно тощо.

Можна пограти у волейбол чи в “печену картоплю” повітряною кулькою. Набрати у миску води, зробити саморобні вудочки зі скрепкою і влаштувати риболовлю. Зрештою, просто знайдіть час приділити увагу та пограти з дитиною в її улюблену гру.

9. Займайтеся творчістю

В Мережі є  безліч онлайн-майстер-класів з аплікації, оригамі, виробів з тканини та інших підручних матеріалів. Найлегше – це зайнятися малюванням, але малювати можна героїв улюблених мультфільмів, або комікси за їхніми мотивами. Також ці заняття можна ускладнювати. Наприклад, малювати, але лівою рукою; писати, але справа наліво.

 

Загалом – намагайтеся розвивати фантазію та уяву своїх дітей!

 

Підготовлено за допомогою інтернет-ресурсу

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь