A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ: ЯК ВИХОВАТИ САМОСТІЙНІСТЬ У ДІТЕЙ?

Дата: 22.02.2021 15:41
Кількість переглядів: 569

Поки у вас маленька дитина, вона не може обійтись без вашої допомоги, а вам так хочеться, щоб вона швидше навчилася все робити сама. Але коли наступає цей момент, ви починаєте ще більше турбуватися і розумієте, що проблем у вас стало ще більше.

        Як, виявилося, було набагато простіше вам самим  малюка погодувати, одягнути, ніж спостерігати, як він  самостійно намагається все зробити. Якщо ви помітили, що ваша дитина намагається самостійно щось зробити, озбройтеся терпінням і дайте їй  можливість проявити себе.

        Як виховати самостійність у дитини? Багато батьків ставлять таке запитання. Ось деякі поради, які допоможуть навчити вашого малюка самостійності.

       Часто діти, коли їх годують, намагаються забрати ложку у батьків. Надайте дитині таку можливість, тобто спробувати самій тримати ложку і їсти. Навіть якщо ви бачите, що дитина розкидає їжу, не забирайте у неї ложку і в жодному разі не сваріть. Сядьте поруч і їжте разом з вашим малюком. Адже діти повністю намагаються копіювати своїх батьків.

          Щоб привчити дитину до горщика, для початку, ознайомте її з новим предметом, дайте помацати, пограти. Візьміть ляльку і покажіть дитині, як вона ходить на горщик. Дуже часто, коли діти хочуть в туалет, вони починають присідати. Ловіть ці моменти і садіть дитину на горщик. Спробуйте пояснити своїй дитині, що якщо вона буде ходити в туалет, його штанці завжди будуть  сухими. Головне, залишайтеся терплячими і спокійними.

           Щоб навчити дитину одягатися самостійно, купуйте просторий і комфортний одяг, без всяких застібок і складних підтяжок. А взуття у неї має бути на липучках. Завдяки цьому, дитина почне самостійно одягатися і взуватися. Якщо  ви бачите, що у дитини не виходить одягнутися, допоможіть їй в цьому, але не в якому разі не робіть це замість неї. Встаньте в нього за спиною і візьміть його руки в свої. І разом з ним почніть одягатися. Після цього вашому маляті буде легше повторювати ваші рухи рук.

             Для того, щоб дитина самостійно прибирала іграшки на місце, ви повинні їй правильно пояснити. Замість звичайного «прибери іграшки», спробуйте пояснити їй, куди вона повинна їх складати. Адже сама дитина відразу не розуміє, що ви від неї хочете. Скажіть дитині, наприклад, щоб жовту машинку вона поклала в коробку, а ляльку посадила на полицю. Так дитина почне поступово все запам'ятовувати і буде прибирати іграшки самостійно.

              Привчити дитину до ліжечка теж не так вже й складно. Запропонуйте їй самій вибрати постільну білизну. Облаштуйте  її кімнату нічником, адже деякі діти бояться засинати в темряві. Перш ніж вкласти дитину спати, нехай вона сама вкладе спати свою улюблену іграшку, а після лягає спати сама. Ну, а якщо, раптом, ваша дитина прийшла вночі до вашої кімнати, не сваріть її, можливо, їй наснився страшний сон.

             Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам правильно виховати у дитини самостійність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь